Siirry sisältöön

Teolliset symbioosit perustuvat yhteistyöhön. Teollisten symbioosien -palvelu auttaa yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnyttämään uutta liiketoimintaa. Tavoitteena on myös nostaa materiaalien jalostusarvoa ja aikaansaada uusia kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita.

Symbiooseissa yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja. Tavoitteena on, että ensimmäisen toimijan sivuvirrasta tai jätteestä muodostetaan tuottava resurssi toiselle ja säästetään molempien kustannuksia samalla haitallisia ympäristövaikutuksia vähentäen. Parhaimmissa tapauksissa symbiooseissa syntyy kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla menestyviä korkean jalostusasteen tuotteita loppukäyttäjien tai jatkojalostajien tarpeisiin.

Tervetuloa mukaan FISS-toimintaan ja alueellanne järjestettäviin tilaisuuksiin! Monet yritykset ovat löytäneet avullamme yhteistyökumppanin uuden liiketoiminnan kehittämiseen.

Tule mukaan FISS-toimintaan

FISS-koordinaattorit avuksi

Alueelliset FISS-koordinaattorit auttavat yrityksiä kehittämään yhteistyötä ja löytämään synergiaetuja. Koordinaattorit auttavat etsimään ylijäämäresursseille käyttäjiä tai löytämään tarvittavia resursseja.

Koordinaattorit sparraavat yrityksiä uusien yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksien ideoinnissa ja tunnistamisessa; sekä tarjoavat apua symbioosien toteuttamisessa. Koordinaattorit tarjoavat myös apua asiantuntijan, teknologian tai palvelun etsintään.

Työpajat

Osallistu työpajaan, jossa pääset verkostoitumaan muiden yritysten kanssa ja voit ilmoittaa yrityksesi ylimääräiset, tai tarvitsemasi resurssit.

Motiva koordinoi toimintaa

Motiva ylläpitää FISS-mallia Suomessa ja kokoaa alueellisten koordinoijien verkostoa yhdistämään resurssien tarjoajat ja tarvitsijat. Jos omalla alueellasi ei vielä ole alueellista koordinaattoria, voit aina olla yhteydessä Motivaan.

Teollisten symbioosien koordinointi

Kimmo Heponiemi

Asiantuntija, Motiva