Sivuvirtojen hyödyntämisessä materiaalin laatu ratkaisee enemmän kuin paikallisuus
Verkostoitumista kaivataan, jotta materiaalin omistaja ja tarvitsija kohtaisivat. Näin todettiin Pohjois-Pohjanmaalla järjestetyssä hukka-työpajawebinaarissa tammikuun alkupuolella. Materiaalitori edistää symbioosien syntymistä.
Pohjois-Pohjanmaalla järjestetty hukka-työpajawebinaari tammikuussa nosti esiin tarpeen materiaalin omistajien ja tarvitsijoiden kohtaamiselle. Tapahtumassa asiantuntijat Jenni Rovio ja Kimmo Heponiemi Motivalta esittelivät Materiaalitori.fi-alustan toimintaa ja sen hyödyntämismahdollisuuksia. Lisäksi tilaisuudessa avattiin jätelainsäädännön nykytilaa ja tulevia muutoksia. Yhteisen osuuden jälkeen paikalliset työpajat syvensivät keskustelua Utajärvellä, Limingassa ja Kuusamossa. Myös etänä osallistuneille järjestettiin virtuaalinen työpaja.
Materiaalitori.fi herätti kiinnostusta ja kysymyksiä
Webinaarin osallistujat kiittivät Materiaalitori.fi-palvelun selkeää esittelyä. Eniten keskustelua herättivät alustalla ilmoitettavien materiaalimäärien kannattavuus ja käytännön haasteet.
”Yrittäjillä on usein paljon käyttökelpoista mutta itselle tarpeetonta materiaalia, jonka kierrättäminen kiinnostaa. Haasteena kuitenkin on, että pienet materiaalimäärät ohjaavat helposti perinteiseen jätteenhävitykseen. Tästä mielikuvasta olisi tärkeää päästä eroon, sillä jossain muualla voi olla tarvitsija juuri pienillekin erille.”
Utajärven työpajassa yrittäjät kiinnostuivat muun muassa täyttömaan ja tekstiilijätteen hyödyntämisestä.
”Utajärvellä yrittäjät innostuivat etsimään Materiaalitorilta täyttömaata ja tekstiilijätteelle hyödyntäjää, mutta alueelta löytyi valitettavan vähän ilmoituksia, ja nekin painottuivat enemmän ’halutaan tai haetaan’ -tyyppisiin tarpeisiin kuin suoraan materiaalitarjoajiin. Positiivista kuitenkin oli, että tekstiilialan yrittäjä rohkaistui tarjoamaan fuksianpunaista trikookangasta, vaikka aluksi piti määrää liian vähäisenä”, sanopi Utajärvellä tilaisuutta organisoinut yrityskehittäjä Miia Oja.
Kuusamossa pohdittiin sivuvirtojen hyödyntämistä
Kuusamossa keskustelu painottui poro- ja kalateollisuuden sivuvirtoihin. Toimintatapojen muutos, kuten turkistarhojen sulkeminen, on aiheuttanut uusia haasteita. Esimerkiksi poroteollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseksi koiranruokatuotannossa on tehty selvityksiä, mutta esteeksi ovat usein nousseet pitkät välimatkat tai kannattamattomuus.
Sivuvirtojen hyödyntämisessä tarvitaankin vielä runsaasti innovaatioita ja tuotekehitystä, jotta laatu ja paikallisuus yhdistyisivät.
Keskusteluissa korostettiin, että sivuvirtojen hyödyntämisessä laatu on usein tärkeämpää kuin paikallisuus. Poronsarvet nostettiin esimerkkinä materiaalista, joka säilyy hyvin ja voidaan kuljettaa pidempiäkin matkoja.
Etätyöpaja tuki yrityskehittäjiä
Etätyöpajaan osallistui lähinnä yrityskehittäjiä. Keskustelussa pääpaino oli siinä, miten ohjata yrityksiä Materiaalitori.fi-palvelun käyttöön.
Tärkeää on tietoisuus, siitä, millaista hukkaa yritystoiminnassa syntyy – tähän on tarjolla erilaisia kartoitustyökaluja.
Usein yrittäjä tarvitsee rohkaisun lisäksi ihan käytännön apua materiaalien syöttämisessä tai pyytämisessä. Ennen tätä toki pitää olla selvillä, mitä kaikkea hukkaa omassa toiminnassa syntyy. Siihen on olemassa useita työkaluja. Yrityskehittäjän rooli on myös vinkata kysymään Materiaalitorista, jos on vailla vaikkapa sitä täyttömaata parkkipaikkojen pohjaksi
Verkostoitumista ja innovaatioita tarvitaan
Työpajawebinaarin osallistujat nostivat esiin verkostoitumisen merkityksen ja innovaatiotarpeet. Sivuvirtojen ja jätteiden tehokkaampi hyödyntäminen edellyttää ratkaisuja, jotka yhdistävät laadun ja paikallisuuden. Materiaalitori.fi voi toimia tärkeänä väylänä tähän, mutta sen tunnettuutta ja käyttöä tulee edistää.
Työpajawebinaarin järjesti EU:n osarahoittama KASVA-hanke, jota toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan liiton alueella.
Taustatietoa
Kirjoittaja on Centria-ammattikorkeakoulun vastuullisen liiketoiminnan kehittämisen TKI-koordinaattori Hanna Tölli, joka toimii myös FISS-aluekoordinaattorina Keski-Pohjanmaalla.
Työpajawebinaarin järjesti EU:n osarahoittama KASVA – Kestävää kasvua mikro- ja pienyrityksiin TKI-toimijoiden ja yrityspalveluiden maakunnallisella yhteistyöllä -hanke.(siirryt toiseen palveluun) Hanketta toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan liiton alueella.
Kuvassa: Yrittäjä Sirpa Kovalainen osallistui Utajärvellä pidettyyn työpajaan.
Lisätietoa
Tutustu: Materiaalitorin infosivut (siirryt toiseen palveluun)
Katso ja tee ilmoituksia: Asiointi Materiaalitorilla(siirryt toiseen palveluun)