Kiertotalousajattelun työkalupakki helpottaa pk-yritysten siirtymistä kohti kiertotaloutta
Kiertotalouden työkalupakki auttaa pk-yrityksiä siirtymään kiertotalouteen tarjoamalla konkreettisia työkaluja kestävän liiketoiminnan kehittämiseen. Työkalut edistävät yritysten yhteistyötä, resurssien tehokasta käyttöä ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista helposti ja käytännönläheisesti.
Kiertotalousajattelun työkalupakki on suunniteltu helpottamaan pk-yritysten siirtymistä kiertotalouteen konkreettisin askelin. Kiertotalous-Suomi on testannut ja julkaissut EIT Climate-KIC:n kehittämät kiertotalouden suunnitteluun tarkoitetut työkalut. Niistä on apua resurssien ja jätevirtojen optimoinnissa sekä kestävän liiketoiminnan kehittämisessä. Työkalupakki sisältää viisi työkalua, jotka auttavat yrityksiä kartoittamaan nyky- ja tavoitetilansa sekä tunnistamaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia kestävän kehityksen kentällä.
”Kiertotalousajattelun työkalut auttavat hahmottamaan nykyisen toiminnan materiaalivirrat, löytämään tehottomuudet, analysoimaan systemaattisesti liiketoimintamahdollisuuksia sekä suunnittelemaan uudenlaisia kiertotalousstrategioita”, tiivistää Paula Eskola Motivasta.
Kiertotalouskompassi: yritysten uusi suunnannäyttäjä
Työkalupakin keskeisin työkalu on Kiertotalouskompassi. Kompassi auttaa ymmärtämään miten materiaalit virtaavat nykyisessä järjestelmässä ja missä syntyy sivu- ja jätevirtoja. Kompassilla tarkastellaan tuotantoprosessin lisäksi tuotteen koko elinkaarta ja tunnistetaan mahdollisuuksia tuotteen käyttöiän pidentämiseen esimerkiksi korjaamalla tai päivittämällä.
”Kompassin avulla yritykset voivat myös tunnistaa mahdollisuuksia jäte- ja sivuvirtojen hyödyntämiseen ja uusiin ansaintamahdollisuuksiin. Kannattaakin miettiä voisiko jäte- ja sivuvirtoja hyödyntää joku toinen yritys”, sanoo Kimmo Heponiemi Motivasta.
Yritysten väliset symbioosit – yhteistyöllä uutta liiketoimintaa ja resurssien tehokasta jakamista
Kun yritys tai yritykset hyödyntävät toisten yritysten jäte- tai sivuvirtoja omassa toiminnassaan joko suoraan tai jalostettuna, kaikki osapuolet hyötyvät yhteistyöstä. Tätä toimintamallia kutsutaan teolliseksi symbioosiksi. Teollisten symbioosien myötä materiaalit pysyvät pidempään kierrossa ja neitseellisten raaka-aineiden tarve vähenee. Kiertotaloudessa pyritään juuri tähän.
Monipuolisia työkaluja kiertotalouden tueksi
Kiertotalouskompassin lisäksi työkalupakki sisältää myös muita hyödyllisiä työkaluja, kuten Viisi rakenteellista hukkaa ja Kiertotalouden strategiaskanneri. Viisi rakenteellista hukkaa auttaa yrityksiä tunnistamaan tehottomuuksia tuotteiden elinkaaren eri vaiheista ja kehittämään toimintaa niiden vähentämiseksi. Kiertotalouden strategiaskanneri puolestaan tukee strategian kehittämistä kiertotalouden näkökulmasta ja auttaa yrityksiä näkemään millaisia mahdollisuuksia voi aueta erilaisilla toiminnan muutoksilla.
Kiertotalousajattelun työkalupakki on saatavilla ilmaiseksi yritysten ei-kaupalliseen käyttöön, mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan pk-yrityksille. Jos työkaluja käytetään kaupallisiin tarkoituksiin, niistä tulee maksaa pieni lisenssimaksu EIT Climate-KIC:lle.
Opastusvideo Kiertotalouskompassin käyttöön
Tärkein työkalu on Kiertotalouskompassi. Teimme videon, jossa demonstroimme työkalun käyttöä leipomon prosesseissa ja parketin valmistuksessa syntyvien sivuvirtojen mallintamisessa ja kehityskohteiden tunnistamisessa
Tutustu Kiertotalouden työkalupakkiin ja aloita muutos jo tänään – tulevaisuuden menestyvä liiketoiminta rakentuu kestävyyden varaan.
Lisätietoa
Kiertotalousajattelun työkalupakki(siirryt toiseen palveluun)
Video: Kiertotalouskompassi ja sen käyttö(siirryt toiseen palveluun)